Dagelijks Woord

Meer over Gemeente

Meditatie: Gods weg nauwkeuriger uitgelegd

12 juli 2024

En als hem A’quila en Priscilla gehoord hadden, namen zij hem tot zich en legden hem de weg Gods bescheidenlijker uit. - Handelingen 18: 26b

I De aanleiding daartoe


De aanleiding was de zegenrijke ontmoeting tussen de rondreizende prediker Apollos uit Alexandrië en de uit Rome verbannen A’quila en Priscilla in de synagoge van Efeze. Apollos is van Joodse afkomst maar geboren in Alexandrië. Een welsprekend man en machtig in de Schriften. Hij had het Oude Testament grondig bestudeerd en was in de weg van de Heere onderwezen. Maar Apollos was ook beperkt. Hij leerde naarstig de zaken van de Heere, (in het Grieks staat niet Heere maar Jezus). Ondanks dat hij de zaken van Jezus kende, wist hij alleen van de doop van Johannes. Hij was een echte discipel van de doper. Maar de verkondiging zoals die van Paulus, nl. Christus’ dood en opstanding en de doop met de Heilige Geest, dat ontbrak in het onderwijs van Apollos. Het volle licht van Christus was nog niet over hem opgegaan. Dwaalde hij dan en misleidde hij zijn hoorders? Zeker niet. Hij stond nog aan het begin van de weg van de Heere. In de verkondiging ging hij niet verder dan hij zelf geleerd had. En daar in Efeze horen A’quila en Priscilla hem. Ze kunnen met veel instemming naar hem luisteren maar missen de zaken die ze van Paulus hadden gehoord en waaruit zij zelf leefden. Apollos wordt dus gewogen. Maar hoe gebeurt het? “Apollos trof in de gemeente twee uitmuntende mensen aan. Zij liepen aan de ene kant niet van hem weg omdat hij te wettisch was, en aan de andere kant niet met hem weg om zijn welsprekendheid.” (J.Newton.)

II Het gesprek daarover


Als ze gehoord hebben wat hij wel en niet gezegd heeft, nemen zij na de dienst Apollos mee naar huis. Letterlijk staat er dat zij zich over hem ontfermende. Gezegende gemeente waar er broeders en zusters zijn die met alle wijsheid, liefde en tact zich ontfermen over hun predikanten. En zegenrijk wanneer predikanten zich laten onderwijzen door eenvoudige gemeenteleden en niet eigenwijs zich verheffen boven alle kritiek omdat ze denken het zelf beter te weten. Apollos de geleerde wordt niet boos als hij apart wordt genomen door A’quila en Priscilla. Waarom nemen A’quila en Priscilla Apollos apart? Om eigen gelijk te krijgen? Nee, maar opdat Apollos uit het volle heil van Christus zal mogen leven en tot een rijkere zegen zal zijn voor de gemeenten. We zien ook hier dat de Heere in de middellijke weg, door Woord en Geest mensen tot het volle heil wil brengen. Het gaat dan in het gesprek niet over allerlei bijzaken, maar over de weg van de Heere en de zaken aangaande Jezus. Die worden nauwkeuriger uitgelegd. Het luistert nauw als het daar over gaat. Je kunt net als Apollos ergens blijven steken, het komt niet tot een doorbraak. Terwijl er zoveel is te ontvangen wanneer er geleefd wordt uit de drieenige God. Het echte geloof verlangt naar meer. En dat was zo bij A’quila en Priscilla. Twee mensen die al eerder zoveel zegen mochten ontvangen onder de prediking van de apostel Paulus. Ze zijn nu zelf uitdelers van de menigerlei genade Gods.

III De uitkomst daarvan


Dit gesprek wordt gezegend zo lezen we in de verzen 27 en 28. Vanuit Efeze is Apollos afgereisd naar Korinthe nu zelfs met aanbevelingsbrieven van de broeders uit Efeze. Daar heeft hij de kinderen Gods mogen versterken en in het openbaar overtuigde hij de Joden met grote ernst, bewijzende door de Schriften, dat Jezus de Christus is. Met nog veel meer overtuigingskracht heeft Apollos getuigd van die éne Naam gegeven tot zaligheid, nu hij zelf de volheid van de Christus en de gave van de Heilige Geest mag bezitten. Apollos was een dienaar van het Woord net als Paulus. Ze traden op de achtergrond om Christus en Dien gekruisigd op de voorgrond te stellen. Onderwijs in de weg van de Heere. Beginnen bij het begin zoals Jezus deed: Tenzij dat iemand wedergeboren is…en dan verder, niet de hoogte in, maar alsmaar dieper en ootmoediger, sterven aan uzelf, opdat Christus in u leeft. Het gaat dan over Christus’ dood en opstanding, de volheid van het heil voor armen en ellendigen, de doop met de Heilige Geest en de getuigenis van de Geest waardoor een kind van God ook weet een kind van de hemelse Vader te zijn door Christus in de gemeenschap van de Heilige Geest. De weg Gods nauwkeuriger uitgelegd. Dan wordt de geleerde onderwezen door eenvoudige mensen en wederkerig worden de geleerden door de Heere geleerd en gebruikt als pilaren van de waarheid in de gemeenten. Daar zal in vervulling gaan wat de Heere heeft beloofd: “Zij zullen allen van de Heere geleerd zijn en de aarde zal vol zijn van de kennis des Heeren, gelijk de wateren de bodem van de zee bedekken.”

- ds. A.J. Schalkoort

  • © hersteld hervormde kerk 2024

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit